Bilimsel araştırmalar sirkenin etkisini destekliyor
1 min read

Bilimsel araştırmalar sirkenin etkisini destekliyor

Doğal Sirkenin Sağlık Üzerindeki Olumlu Etkileri

Kış mevsiminin gelmesiyle grip vakaları artış gösteriyor. Uzmanlar, antimikrobiyal özellikleriyle bilinen sirkelerin tüketiminin önemine dikkat çekiyor.

Yapılan bilimsel araştırmalar, günde 3 çorba kaşığı sirke tüketmenin antimikrobiyal özelliklerini ortaya koyuyor.

Gıda Mühendisi Berna Portakal’a Göre:

Son yıllarda yapılan araştırmalar, elma sirkesi, üzüm sirkesi gibi çeşitli sirkelerin sağlık üzerinde olumlu etkilerinin bulunduğunu gösteriyor. Sirke tüketimi, glisemik, anti-diyabetik, yağ metabolizması, ülseratif-kolit, kolesterol, karaciğer ve fonksiyonları, oksidatif stres, anti-kanserojen ve antimikrobiyal etkileriyle birçok alanda faydalı olabilmektedir.

Gıda Mühendisi Engin Akçelenk ise, sirkenin sadece lezzet sağlayan bir bileşen olmadığını, aynı zamanda gıdaları mikrobiyolojik bozulmalardan koruyarak israfın önüne geçtiğini belirtiyor. Ulusal ve global markaların üreticileriyle çalıştıklarını ve sirkelerin birçok üründe lezzetlendirici, koruyucu ve antimikrobiyal etkileriyle kullanıldığını ifade ediyor.

Akçelenk, geleneksel üretim tekniklerine bağlı kalarak sirkenin doğallığını korumanın büyük önem taşıdığını vurguluyor. Evde yapılan sirkelerde yeterli oranda asetik asit ve düşük alkol kalıntısı bulunması gerektiğine dikkat çekiyor. Evde üretilen sirkelerin genellikle bu standartları karşılayamayacağını belirten Akçelenk, ev yapımı sirkelerin genellikle sirke yerine meyve şarabı veya kokteyl formunda olduğunu açıklıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir